Den vaping sjukdom utbrott stärker argumentet för legalisera marijuana

Minst 34 personer har dött och mer än 1 600 har blivit sjuka i vape relaterade lungsjukdom utbrott som är svepte över hela landet sedan mars. Och månader i sin utredning, sjukdoms detektiver vid centra för sjukdomskontroll och förebyggande säger att de fortfarande inte vet exakt vad som orsakar svår andfåddhet och bröstsmärtor som är landade människor på sjukhus.

En klass av vaping produkt, dock, har konsekvent varit inblandad i sjukdomar: oreglerade och olicensierade patroner som innehåller THC, de viktigaste psykoaktiva kemiska i cannabis.

Enligt de senaste CDC data, 78 procent av de 849 patienter som har lämnat information om sina vaping vanor rapporteras med hjälp av THC-innehållande produkter. Även om byrån inte spårar om människor använder lagliga eller svarta marknaden källor till vape, de uppgifter vi har från stater antyder att det är överväldigande olagliga, förfyllda THC vape patroner att göra människor sjuka.

På tisdag, CDC: s dödlighet och morbiditet Weekly Report publicerade en studie från Utah visar 92 procent av patienterna intervjuade rapporterade vaping THC-och främst från förfyllda patroner-innan de faller sjuka. Den vape produkter, CDC sa, “förvärvades från informella källor såsom vänner eller olaglig i-person och online-återförsäljare.” Dank Vapes, en populär tillverkare av svarta marknaden, var det mest använda varumärket. Forskning i Illinois och Wisconsin visar samma mönster. Och i New York, State Department of Health kommissionär har sagt de allra flesta av de 125 fall det har kopplats till svarta marknaden THC patroner.

Eftersom dessa data har dykt upp, är utbrottet ser mindre ut som en berättelse om allmänna vaping risker och mer om skadorna av vaping vissa THC-produkter. Det är också en påminnelse om att hur människor använder THC är skiftande.

“Vad har förändrats är att folk brukade vape torkade ört och nu har du mer vaping av förädlade tillverkade oljor, som involverar olika ingredienser”, säger David Hammond, en folkhälso forskare vid University of Waterloo i Ontario som studerar e-cigarett och THC vape marknader i Kanada och USA.

Ändå hälsa regulatorer har inte hållit jämna med denna nya verklighet, Hammond och andra experter berättade VOX, även i stater där marijuana är lagligt. Det är därför experter alltmer se utbrottet som bevis i fallet för avkriminalisering av marijuana på federal nivå. Staterna har inte kunnat skydda allmänheten från farliga vape-produkter, och det kan därför vara dags för byråer som har erfarenhet av att reglera konsumentprodukter, som mat och droger, att ta över, säger de.

För att förstå varför, låt oss ta en närmare titt på den svarta marknaden för THC vape produkter och dess roll i vaping-relaterade lungsjukdom.
Vad är svarta marknaden THC vape produkter och vad vet vi om dem?

En snabb rundtur i grunderna i svarta marknaden THC vape produkter: vape enheter, även känd som e-cigaretter, är batteridrivna prylar som levererar nikotin eller smaker genom en aerosol. De gör detta genom att värma en lösning av färglös lösningsmedel (vanligast propylenglykol och vegetabiliskt glycerin) och andra tillsatser. När människor vape THC, lösningen innehåller också THC olja. (Notera skillnaden här från att röka en gemensam eller använda en torkad ört spridare.)

Det finns en mängd olika enheter som aerosolize THC vätskor. Men den vanligaste, enligt Wisconsin och Illinois data, är vape pennor som tar förfyllda patroner, och tank-baserade enheter, som kan fyllas med THC-innehållande vätska. Patronerna eller vätskor som går in i enheterna kan köpas från auktoriserade butiker i stater som Colorado som har legaliserat marijuana produkter eller från obehöriga, svarta marknaden källor, såsom återförsäljare eller online-butiker. (I stater som inte har legaliserat marijuana, alla källor anses svart marknad. Men stater med lagliga marknader har också svarta marknader-mer om det senare.)

Vi har inte mycket information om den svarta marknaden för cannabisprodukter. “Det är något chockerande hur lite vi vet”, säger Hammond. Och det är den typ av svarta marknader: de är, definitions vis, skumma och svårt att spåra-och en för förfyllda vape patroner är också relativt ny.

Här är vad vi vet: i 2016, den totala marknaden för cannabis i USA-från både licensierade och olicensierade källor-uppskattades till $ $50 000 000 000. En analys av RAND fann den snabbast växande segmentet av State-Legal cannabis marknaden i delstaten Washington (en av de första att legalisera fritids marijuana) var “utdrag för inandning”, som inkluderar vape pennor och patroner.

Den internationella cannabis policy studien, som undersökte 30 000 personer i september 2018, avslöjade en liknande trend: medan torkad ört är fortfarande populär, mer än 30 procent av användarna rapporterar vaping THC olja. Många andra använder ätbara och koncentrat (cannabis som har bearbetats för att öka dess styrka).